sjospeider.net Om Christiane

Innlogging til MedlemssiderHar du ikke bruker eller har glemt passordet ditt så send en e-post til webmaster@sjospeider.net

De 5 siste annonsene

Powered by Marketplace
Om Christiane PDF Skriv ut E-post

Christiane: åpent møte og stort bildeshow på Union Scene,  26.3.2008 kl 1900 - 2045. Les mer >> (PDF)

Artikkel på DT.no før møtet:
Les mer >>
Artikkel på DT.no etter møtet:
Les mer >>
Artikkel på NBKs websider:
Les mer >>

Les heftet "Christiane":
Les mer >> (PDF)
Les mer på Christianes websider:
Les mer >>

Galeasen Christiane er et av de få minner Østlandet har igjen fra tidligere tiders jaktetrafikk på kysten. Christiane er bygget i 1879, ved Sandviken gård mellom Svelvik og Sande. Fra 1925 er hun hjemmehørende i Drammen.

Christiane gikk med sand fra Drammen til Oslo og andre byer helt fram til først på 1960-tallet. Sand fra Drammen var velkjent for sin fine kvalitet.

Christiane var opprinnelig rigget som jakt, med ei mast. I 1917-19 ble skroget forhøyet med drøye to bordganger, og hun ble rigget om til galeas med to master og gaffelseil. Etter den tid er skroget bevart uendret. Motor ble installert sist på 1920-tallet

Christiane er 55 fot lang uten klyverbom. Christiane kunne ta 80-90 tonn sand på hver tur, og i gamle dager ble jaktene gjerne lastet til vannet sto på dekket.

Christiane ble overtatt av sjøspeiderne i Drammen i 1965, og brukes i dag som treningsfartøy for speiderne.

Sjøfartsmuseet sier om Christiane at hun er den eneste tilbake av sandjaktene rundt Oslofjorden. Museet sier også at "fartøyet er klart bevaringsverdig, og eierne fortjener all den støtte de kan få i arbeidet med vedlikehold og antikvarisk sikring".

Sist oppdatert fredag 09. oktober 2009 16:49
 
Banner
Kopirett © 2020 5. Drammen Sjøspeider gruppe. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.